• Polski
  • English
    • Contrast
    • Font

W minionym tygodniu odbył się wielokulturowy wieczór pod hasłem „Smaki świata na jednym stole”, który połączył studentów Uniwersytetu Kaliskiego, studentów Buddy oraz studentów zagranicznych programu Erasmus+ w celebracji różnorodności kulturowej.

Na stole znalazły się prawdziwe perełki kuchni międzynarodowej. Uczestnicy mogli degustować dania kuchni palestyńskiej m.in.:

مقلوبة (Maqluba) – tradycyjna bliskowschodnia potrawa z ryżu, warzyw i mięsa, odwracana do góry nogami podczas serwowania,

زهرة بالطحينة (Zahra bil Tahina) – kalafior w sosie sezamowym (tahini),

خبز كماج (Chleb Komaj) – tradycyjny palestyński chleb.

a do dipów:

زيت وزعتر (Zaatar z oliwą) – mieszanka ziół (zaatar) z oliwą do maczania chleba,

دبس وطحينية (Debes wa Tahini) – syrop daktylowy zmieszany z pastą sezamową (tahini).

Dodatkową atrakcją wieczoru było danie przygotowane przez studentkę z Bośni i Hercegowiny. Przyrządziła ona Bosanski lonac. Studentki z Gruzji przygotowały Khachapuri, astudentka z Mołdawii – Mamaligę, Violeta z Ukrainy zaserwowałaukraiński barszcz z czarnym chlebem, a Senagul z Turcji przygotowała niesamowity turecki deser İrmik helvası.

Nie mogło zabraknąć polskiego akcentu – Oliwia, studentka Zarządzania Uniwersytetu Kaliskiego, przyrządziła polski bigos.

Studenci chętnie dzielili się przepisami, ciekawostkami związanymi z kuchnią swojego kraju, a także opowieściami o tym, jak dane potrawy przygotowuje się w ich domach rodzinnych.

Wspólne gotowanie i degustacja dań pokazały, że jedzenie ma niezwykłą moc łączenia ludzi, niezależnie od tego, skąd pochodzą.

Dziękujemy Halynie Tynkaliuk za organizację spotkania.