• Polski
  • English
    • Kontrast
    • Czcionka

Wielkimi krokami zbliża się Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności organizowany przez FAO/WHO.

(WORLD FOOD SAFETY DAY – 7 JUNE 2024)

Z okazji Światowego Dnia Bezpieczeństwa Żywności nadeszło pięć wezwań do działania:

  1. Zapewnienie bezpieczeństwa żywności – rządy muszą zapewnić wszystkim bezpieczną i pożywną żywność
  2. Bezpieczniejsze rolnictwo i producenci żywności muszą przyjąć dobre praktyki
  3. Dbaj o bezpieczeństwo – podmioty gospodarcze muszą zapewnić bezpieczeństwo żywności
  4. Dowiedz się, co jest bezpieczne – konsumenci muszą dowiedzieć się o bezpiecznej i zdrowej żywności
  5. Połączmy siły na rzecz bezpieczeństwa żywności – pracujmy razem na rzecz bezpiecznej żywności i dobrego zdrowia!

Zachęcamy do włączenia się do tych obchodów.

Jest o świetna okazja zarówno do poszerzenia swojej wiedzy w dziedzinie bezpieczeństwa żywności jak i przekazania w atrakcyjnej formie zdobytej wiedzy innym osobom.

Mamy do dyspozycji wiele interesujących możliwości:

1. Materiały przygotowane przez organizatorów światowego wydarzenia (World Food Safety Day – WFSD Homepage | CODEXALIMENTARIUS FAO-WHO)
2. Możliwość popularyzacji stworzonych przez Państwa materiałów informacyjnych (filmów, plakatów, e-booków, etc.), uwzględniające 4 wyzwania jakościowe:
a. Postępuj zgodnie z zasadami,
b. Bądź uważny,
c. Głośno mów o zauważonych problemach, możliwościach, ryzykach,
d. Zaangażuj się

Zapraszamy do przysyłania przygotowanych materiałów na adres (j.kowara@uniwersytetkaliski.edu.pl)
Studenci studiów magisterskich kierunku Dietetyka podjęli już to wyzwanie.
Będziemy starali się udostępniać przygotowane w związku z tym wydarzeniem materiały

3. Możliwość udziału w serii interesujących bezpłatnych spotkań organizowanych przez portal FoodFakty – szczegóły poniżej

Obchody Światowego Dnia Bezpieczeństwa Żywności FAO/WHO w Polsce

FoodFakty Safety Week 2024

Szanowni Państwo,
Tegoroczne hasło FAO/WHO to “BĄDZMY PRZYGOTOWANI NA NIEOCZEKIWANE”. Podkreśla ono znaczenie gotowości na wszelkie sytuacje związane z bezpieczeństwem żywności.

Już w przyszłym tygodniu zapraszamy Państwa do wzięcia udziału w polskich obchodach Światowego Dnia Bezpieczeństwa Żywności FAO WHO 2024, które organizujemy przy wsparciu biura World Food Safety Day już po raz czwarty w ramach wydarzenia FoodFakty Safety Week.

Nasze wydarzenie obejmuje czterodniowy cykl bezpłatnych webinariów:

03.06: Kultura Bezpieczeństwa Żywności oraz systemy bezpieczeństwa.
04.06: Problemy narażenia na niebezpieczną żywność wrażliwych grup konsumentów, takich jak dzieci oraz nowości w standardach, technologii i regulacjach.
05-06.06: Przegląd wybranych zagadnień związanych z czynnikami ryzyka dla żywności, uwzględniających aktualne tematy oraz nadchodzące regulacje prawne

Serdecznie zapraszamy do udziału!

Bezpłatne zapisy – Dzień 1 – Link

Bezpłatne zapisy – Dzień 2 – Link

Bezpłatne zapisy – Dzień 3 – Link

Bezpłatne zapisy – Dzień 4 – Link